Ακαρεοκτονία | Απολυμάνσεις Απεντομώσεις Μυοκτονίες Αρωματισμοί| Septor
806
page-template-default,page,page-id-806,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-706

ΑΚΑΡΕΑ

 

Το “ακάρεο” ή “άκαρι” είναι μια γενική ονομασία για μικρά αραχνοειδή ζώα που ανήκουν στην τάξη των ακάρεων (Acari). Τα ακάρεα είναι πολύ μικρά, συνήθως μεγέθους λίγων χιλιοστών έως μερικών χιλιοστών, και πολλά είδη τους είναι δύσκολα ορατά με γυμνό μάτι.

Υπάρχουν διάφορα είδη ακαρέων που επικαλύπτουν μια ευρεία γκάμα περιβαλλοντικών περιοχών. Μερικά ακάρεα είναι παθογόνα και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα φυτά, τα ζώα ή ακόμη και στον άνθρωπο, όπως οι ακάρες που προκαλούν αλλεργίες ή ενοχλήσεις στο δέρμα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και είδη ακαρέων που είναι ωφέλιμα για το έδαφος, την αποσύνθεση οργανικών υλικών και άλλες οικολογικές λειτουργίες.

Η “ακαρεοκτονία” αναφέρεται στη χρήση ουσιών ή μεθόδων για τον έλεγχο και την εξόντωση των ακάρεων. Οι ακάρεοι είναι μικρά αραχνοειδή ζώα που συναντώνται σε διάφορα περιβάλλοντα και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε διάφορους τομείς, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η υγεία και η διατήρηση των τροφίμων.

Η ακαρεοκτονία περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών εντομοκτόνων ή ακαρεοκτόνων προϊόντων για τον έλεγχο της αύξησης των ακάρεων και τη μείωση των επιπτώσεών τους σε καλλιέργειες, ζώα, άνθρωπους ή άλλα περιβαλλοντικά στοιχεία.

Τα άκαρια, μέλη των αραχνοειδών, είναι μικρά οργανισμάτα που ανήκουν στην κατηγορία των αρθρόποδων. Μπορούν να είναι χρήσιμα ως αρπακτικά, ζωοπαράσιτα, φυτοφάγα ή σαπροφάγα. Είναι πολύ μικρά, και ενώ το τσιμπούρι φαίνεται εύκολα, ένα άκαρι είναι συνήθως δύσκολο να εντοπιστεί με γυμνό μάτι.

Υπάρχουν περίπου 48.200 είδη ακαρέων, ζώντα σε διάφορα περιβάλλοντα, από έδαφος και θάλασσα έως κρύα και θερμά μέρη. Εκτιμάται πως εμφανίστηκαν πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια, και σήμερα επιβιώνει μόνο το 5% των ειδών που έχουν ποτέ εμφανιστεί.

Τα ακάρεα διαφέρουν από άλλα αραχνοειδή, καθώς δεν έχουν εντομές που να χωρίζουν τον κεφαλοθώρακα από το οπισθόσωμα. Το ενήλικο άκαρι έχει συνήθως 4 ζεύγη πόδια. Ορισμένα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως αλλεργική ρινίτιδα και έκζεμα.

Ένα διαδεδομένο άκαρι που προκαλεί ασθένεια είναι το άκαρι της ψώρας. Επιδρά στο δέρμα, προκαλώντας εκτεταμένες βλάβες. Πολλά ακάρεα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ τα ακάρεα της σκόνης θεωρούνται ένα από τα χειρότερα αλλεργιογόνα. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αποφυγή και τον καθαρισμό του περιβάλλοντος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση.

Σημαντικά ακάρεα είναι τα:

  • Το άκαρι της ψώρας του ανθρώπου, Sarcoptes scabieri var. Hominis ( The itch mite). Η παρουσία των ωών προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, με ενοχλητική φαγούρα και σοβαρές επιπτώσεις στο δέρμα λόγω του ξυσίματος. Επιπλέον, μπορεί να διευκολύνει την είσοδο βακτηρίων, οδηγώντας σε μολυσματικό κήριο ή έκζεμα. Αυτό το πρόβλημα επηρεάζει τόσο τα άγρια όσο και τα κατοικίδια ζώα.

Sarcoptes scabieri var. Hominis

 

  • Η αγριοψώρα των ζώων, Psoroptes sp. (Sheep scab and cattle scab). Πολύ μεγάλη ζημιογόνος ψώρα στους κτηνοτρόφους βοοειδών και αιγοπροβάτων, η μετάδοση γίνεται μέσω του κνυσμού των ζώων σε πασσάλους και είναι πολύ μολυσματική.

    Psoroptes

     

  • Η ψώρα του αλόγου, Chorioptes sp. (Leg mange). Δημιουργεί Αμυχές στις άκρες των ποδιών των αλόγων.

Chorioptes sp.

    • Το άκαρι της ψώρας ανθρώπου και ζώων, Demodex folliculorum/canis/ brevis (Eyelash mites). Προσβάλλει Τους σμηγματογόνους αδένες και τριχογόνους θύλακες. Το canis βρίσκεται στον σκύλο ενώ το folliculorum στην μύτη, τα βλέφαρα και τα φρύδια του ανθρώπου.

Demodex folliculorum

Call Now Button